Mr Nikon och jag

Att se naturen genom kameran.

Med bilen som gömsle..

Jag hade massor att göra både ute och inne i stugan, det gick ju sådär. Fåglarna hade fått ny mat och var glada och ivriga. Jag har ett gömsle men hamna i bilen, så där blev jag sittandes med kameran hela dagen som ett annat fån. Bilen fungerar nästan bättre än gömslet när man är på tomten och vindrutan ger ett bra stöd.


Jag har ca 16 olika arter i min trädgård nu. Mest av Nötväckan, och den är nog den som är enklats att fota då den sitter still lite korta stunder.


Den här intog en snygg pose framför kameran, och även om inte skärpan sitter riktigt så blev den min favorit för dagen.


Nötskrikan är skyggast och svår att hinna fånga. Minsta rörelse och den drar iväg direkt. Hela tiden på sin vakt. Men här var jag snabbare!


Tofsmesen är också snabb och svår att fånga. Sitter inte still alls utan bara ner och hämtar en nöt och drar iväg fort. Sötaste fågeln är det ändå med sin frisyr.


Det blev mest foton på Nötväckan, den är fin den med. Tror den gillar kameran lite, en kaxig fågel so gärna motar bor andra när det finns mat.


Ibland flyger den iväg med  2 nötter i näbben, men fick inget bra foto på det.


Bytte mun Nikon D500 till Nikon Z6. Måste nog säga att Nikon Z6 inte är så bra på autofokusen, den krånglar innan den tar fokus. Där saknar jag Nikon D500.
Men den var tung och i övrigt gillar jag Nikon Z6.
Den sista för idag blev en Talgoxe tror jag, den var lite blåare än vanligt? Besökare som jag inte lyckades med idag var Talltitan och Hackspetten som inte ville fastna på foto.

Inlagt 2022-11-12 19:30 | Läst 934 ggr. | Permalink
Så fina bilder och vilken fin miljö det är runt fåglarna. Nötskrika skulle jag vilja ha på tomten, den ser jag alldeles för sällan och det är en favorit. Bilen är ett utmärkt gömsle som jag ofta använder, men har nog aldrig använt bilen på tomten som gömsle. Är det fortfarande ett Tamron tele du använder, den var ju inte helt kompatibel med FTZ, så skaffar du ett Nikon tex 70-300 för några tusen så går det nog mycket bättre
Svar från Erkenius 2022-11-13 05:31
Tack Peter! Nötskrikan är ofta på besök men skygg, även Hackspetten och den är inte direkt skygg. Som mest har det suttit 3 Hackspettar i det lilla trädet jag har på tomten. Min stuga ligger liksom omringad med skog, en massa granar har jag på tomten och bara ett litet träd jag inte minns namnet på. Det är mycket fåglar eftersom jag matar dem och jag googlar på vad de är för arter. Innan jag köpte stugan kunde jag inget alls om arter.
När det gäller kameran så har jag adapter och använder mina gamla objektiv och är okunnig om kamera teknik. Det fungerar bra för övrigt förutom när det ska gå snabbt, där var Nikon D500 överlägsen. Nya objektiv finns inte i planerna då ekonomin är tuff när allt blivit så dyrt och jag har dessa två boenden.
Man får prioritera och anpassa sig och det fungerar ändå hyfsat. / Mvh Nina
pdahlen 2022-11-13 17:42
Jag använder D500 och Z6 parallellt och visst känns D500 rappare och stabilare i AF, så det behöver ju inte vara objektivet utan att det är den skillnaden som finns mellan D500 och Z6 man ser. Z6 är annars utmärkt till makro och naturbilder som inte kräver super AF
Gillar den mjukhet som finns i bilderna, väldigt behagligt och fina motiv dessutom.
HaD/Gunte..
Svar från Erkenius 2022-11-13 05:37
Tack så mycket Gunte! Fåglar är svårt för de är så snabba. Men det roar mig att försöka och timmarna flyger iväg när man väl sätter sig och börjar fota. / Mvh Nina
Det blev många mycket fina bilder! De två sista bilderna på nötväcka med nöt inte minst.
Svar från Erkenius 2022-11-13 20:34
Tack Christer! Många fåglar och kunde roa mig några timmar. Nötter gillar de. / Mvh Nina
Kanonfina bilder. Imponerad av att du har så många olika fåglar. Till mitt fågelbord kommer det talgoxar och blåmesar. Kretivt att använda bilen som gömsle.
/Ulla
Svar från Erkenius 2022-11-13 20:35
Tack Ulla! Jag googlar om jag ser någon ny och skriver upp. Är okunnig på fåglar men lär mig.
/ Mvh Nina
Du har en väldigt fin miljö där du matar fåglarna och det gör väldigt mycket för dina bilder. Bilen är toppen som gömsle och bara man sitter kvar i den kan man få fota djur som annars skulle dra direkt. Har du fotat genom vindrutan eller hade du sidorutan nere? Jag kan inte fota genom vindrutan på den bil jag kör nu men den gamla gick det i nödfall att göra så. Jag skulle använda din Nikon D500 vid fågelfoto och fixa en ärt/bönpåse att lägga på dörrkanten när rutan är nere. Det går bra med vanliga gula ärtor i en tygpåse och så får du ett utmärkt stöd för en tung kamera. Den mjuka skärpan är fin i dina bilder, i synnerhet på omgivningen, men jag kan förstå om du vill ha fåglarna lite mer krispiga. Har du provat att maska av fågeln (med ludd) och skärpa den i efterhand i datorn? Med försiktighet dock men man kan ju alltid testa.
Hälsningar Lena
Svar från Erkenius 2022-11-13 20:40
Tack Lena! Miljön byggde jag ihop med ved och mossa. Nikon D500 sålde jag då den var så tung, men saknar den ofta. Jag vevar ner fönstret och fotar, man blir lite ledbruten men den funkar. Den mjuka skärpan har jag redigerat, det var väldigt mycket brus i fotona. / Mvh Nina
Här var det fin miljö och skön softat uttryck på fåglarna. Det påminner om ett äldre objektiv jag har men det krävs slow foto således stilla fåglar och djur :)
Det kan vara spännande och givande med bil som gömsle. Man vet aldrig vad man kan få se.
Brukar ta nån tur då och då
Mvh N
Svar från Erkenius 2022-11-13 20:42
Tack Nini! Jag höll mig på tomten och satt där nästan hela dagen. Det var mycket fåglar som åt nötterna jag fyllt på. De vet nu att jag fyller på när jag kommer. / Mvh Nina
Fin stämning i dina fågelbilder. Gillar hur du frilagt fåglarna mot den oskarpa bakgrunden.
Svar från Erkenius 2022-11-13 20:43
Tack så mycket Torbjörn! Jag övar på med fåglarna, men det är svårt. Snabba rackare. / Mvh Nina
Många fina fågelporträtt i vacker miljö, riktiga skogsfåglar samtliga. Modellerna får ju sitt arvode också, rättvist ska det vara. Nötväckan brukar aldrig tacka nej och intar ibland fina poser. Nötskrikan kallades skogsskata i hemmet när jag var barn. Tofsmes har jag aldrig sett i verkligheten.
Svar från Erkenius 2022-11-13 20:45
Tack Stefan! Matar man dem så kommer många, och jag googlar. Tror det är ca 16 arter nu. Det är kul att kika på dem och deras olika beteenden. Mvh Nina
Ja, man blir verkligen glad av titta på dina fågelbilder. Det blir en skön skoglig känsla.
Stubbe med mossa och färger. Fiffigt att lägga nötter på en stubbe. Bra tips. ;)
Dessutom lyckats locka fram en Nötskrika. Tofsmesen är också en riktig skogsfågel.
Nötväckan har sin speciella stil och utseende.
Fint.

Mvh/ Kjell
Svar från Erkenius 2022-11-13 20:47
Tack Kjell! Nötskrika har jag många, och den kaxiga Nötväckan också..Talltita och Tofsmes och en massa andra olika fåglar. / Mvh Nina
Verkligen fina bilder. Fin miljö du har för fåglarna. Tofsmes hör ju till skogsfåglarna så jag misstänker att du bor nära skogen. (Såg det i en av kommentarerna också). Bilen funkar klockrent som gömsle. Det är ofta jag använder den. Man får se upp bara i kallväder då det är lätt att varm luft strömmar ut genom den nedvevade rutan. Då kan man få så kallad värmedaller och det blir svårt att fokusera och få skarpa bilder på motiven.

MvH
Johnny
Svar från Erkenius 2022-11-13 20:49
Tack Johnny! Värmedaller har jag aldrig hört talas om. Många foton åker i sopkorgen. Är inget bra på fåglar men det roar mig att försöka. Stugan ligger med massa skog runt om och jag matar fåglarna. / Mvh Nina



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?